Súd zrušil oslobodzujúci rozsudok pre bývalého veliteľa leteckej základne

20.02.2007 Celý región

Trenčín 20. februára (TASR) - Vyšší vojenský súd v Trenčíne dnes zrušil oslobodzujúci rozsudok pre bývalého veliteľa prešovskej leteckej základne, plukovníka...
Trenčín 20. februára (TASR) - Vyšší vojenský súd v Trenčíne dnes zrušil oslobodzujúci rozsudok pre bývalého veliteľa prešovskej leteckej základne, plukovníka v zálohe Mariána Dz. , ktorého vojenský prokurátor viní z viacročného týrania manželky.

Prípad sa vracia na Vojenský obvodový súd v Prešove, ktorý bude musieť opäť rozhodnúť. Prvostupňový súd plukovníka oslobodil spod obžaloby vlani v novembri. Podľa odvolacieho súdu je v zdôvodnení rozsudku vážny rozpor a potrebné bude aj doplnenie dokazovania.
Mariána Dz. obvinili v roku 2003, prokuratúra vtedy žiadala aj jeho vzatie do väzby, čo súdy odmietli. Podľa obžaloby k fyzickému a psychickému týraniu dochádzalo v rodine od roku 1998. Marián Dz. údajne manželku bil päsťami, kopal ju, urážal, ponižoval, zakázal jej používať domáce spotrebiče a vyhodil ju z domu. Svedkami domáceho násilia mali byť ich maloleté deti.
Bývalý dôstojník veliteľstva vzdušných síl tvrdí, že je nevinný. Priznal, že v rodine dochádzalo k hádkam, ale manželku podľa svojich slov nebil. \"Moje správanie voči rodine a mojej manželke bolo seriózne, \" povedal.
Prokurátor dnes pripustil, že nie všetko, čo sa uvádza v obžalobe, sa aj stalo. Napriek tomu podľa neho išlo o trestný čin. Prokurátor tvrdí, že prešovský vojenský súd prihliadal iba na dôkazy, ktoré svedčia v prospech obžalovaného a nevysporiadal sa dostatočne s dôkazmi, ktoré sú v jeho neprospech. V spise sú podľa prokurátora dôkazy usvedčujúce Mariána Dz. zo spáchania trestného činu.
Spis obsahuje protichodné výpovede svedkov. Staršie deti sa postavili za otca, iní svedkovia tvrdia, že manželku týral. K dispozícii je aj lekárska správa o zraneniach.
Podľa jedného zo synov sa matka zmenila po nehode, keď ju zrazilo auto. Začala vymetať zlých duchov z malých súrodencov, polievala ich svätenou vodou, častejšie chodila do kostola a prestala sa starať o rodinu.
Manželia žili spolu 25 rokov a majú šesť detí. V súčasnosti sú už rozvedení, súd dve maloleté deti zveril otcovi a jedno dieťa matke. Žena na dnešné verejné zasadnutie neprišla a súdu poslala list, v ktorom tvrdí, že sa všetko stalo tak, ako vypovedala. \"Netúžim po pomste a mojim cieľom nikdy nebolo, aby ho odsúdili, \" napísala.
Médiá o Mariánovi Dz. písali, keď v júni 1998 nechal nad prešovským štadiónom počas straníckej akcie HZDS preletieť tri vojenské vrtuľníky.
 

Vyberte región

mark